După aproape 5 ani de lucrări, clădirea mare a Colegiului Național ,,Liviu Rebreanu” Bistrița este gata! În 12 aprilie 2025 a avut loc marea inaugurare a liceului, un eveniment plin de emoție și nostalgie.
Pregătiri și atmosferă
La ora 9 au început pregătirile. Membrii Consiliului Elevilor, conducerea liceului și autoritățile au ajuns în curte pentru a pregăti scena, tururile ghidate, stand-urile de mâncare și momentele surpriză.
Începând cu ora 10, voluntarii Clubului Impact au oferit dulciuri și ceai în curtea școlii. Membrii clubului de robotică Bolts and Gears se pregăteau pentru a face o demonstrație cu robotul creat de ei.
Curtea s-a umplut treptat de elevi, foști elevi, profesori și părinți. Clădirea abia renovată s-a umplut treptat de persoane care s-au plimbat curioase prin ea. Fie că erau absolvenți de la Liviu care voiau să își vadă vechile clase, liceeni entuziasmați să înceapă cursurile în Corpul A, sau profesori mândri să facă parte din această comunitate.
Felicia Câmpan, profesoară de biologie, ne-a spus: ,,Deja am văzut care sunt noile dotări și cred că o să fie utile pentru a reuși să predăm <altfel>. Datorită acestor dotări sperăm să avem rezultate mai bune.’’
,,Am predat în clase unde tavanul aproape cădea pe noi. În sala festivă va fi montată o cortină pe care eu am donat-o școlii pentru că la spectacolele de teatru elevii se chinuiau să tragă cortina veche. Îmi place mult cum arată noua sală festivă și îmi e dor să mai coordonez spectacole de teatru.’’ ne-a spus doamna Mirela Năsăudean, care a predat limba engleză la Liviu între 1976 și 2012.
Nicolae Sanda, fost profesor de matematică și ultimul director a liceului înainte de Revoluție, a mărturisit că: ,,Liviu înseamnă viața activă a profesiei mele. De aici am ieșit la pensie, aici am educat o grămadă de elevi deosebiți. I-am fost profesor primului junior cu Premiul Nobel în informatică. Am venit aici cu bucuria să văd vechiul meu loc de muncă refăcut.”
Istoria Clădirii
Pe parcursul următoarelor ore, voluntarii din Consiliul Elevilor au stat în fiecare sală din interiorul clădirii pentru a oferi informații despre istoria liceului nostru. Clădirea liceului are o istorie foarte complexă, care a fost unul din principalele subiecte de discuție din această zi specială.
La sfârșitul secolului XIX, Gimnaziul Evanghelic de pe centru unde învățau elevii începea să devină cam strâmt pentru nevoile de studii ale cetății. Acesta se afla lângă Biserica evanghelică și avea doar trei etaje. Ideea construirii unui nou sediu suna bine, iar vechiul sediu al Gimnaziului Evanghelic a fost vândut statului în anul 1900. Cu banii respectivi s-a cumpărat un spațiu mai mare, pe actualul Bulevardul Republicii, atunci strada Măcelarilor, lângă un târg de vite. Directorul de atunci al școlii era Georg Fischer, care a strâns fonduri pentru a îndeplini viziunea ce a ajuns să fie marele scop al vieții lui: construirea clădirii. În fața liceului putem vedea statuia lui Fischer, realizată în bronz de către sculptorul bistrițean Mircea Mocanu. Lucrarea a fost comandată și plătită de Asociația Sașilor HOG Bistritz-Nosen.
Capsula Timpului
Deoarece nu doar clădirea liceului, dar și spiritul de rebrenist sunt lucruri importante pentru noi, un fost elev, Alin Bolbos, a venit cu o idee care să surprindă cât de bine posibil prezentul pentru cei din viitor. ,,Capsula Timpului” este o sculptură din grădina liceului, în care din 12 aprilie 2025 se află o scrisoare, semnată de profesori și conducerea școlii, care va fi deschisă peste un secol, în 2125.
Momentul discursurilor
Pe lângă mulțimea de oameni dornici să vadă și să exploreze noua clădire, au fost prezente și autoritățile locale, cele care au avut un rol administrativ important în definitivarea acestui proiect. Gabriel Lazany (primarul municipiului Bistrița), Daniel Suciu (Vice președinte al Camerei Deputaților), Emil Radu Moldovan (președintele Consiliului Județean), Bogdan Gruia Ivan (ministru al Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenorialului și Turismului), Kerstin Ursula Jahn (Consulul Republicii Federale Germania la Sibiu), Thomas Şindilariu (Subsecretar de stat al Departamentul pentru relații interetnice), Andreas Harting (prim preot al parohiei evanghelice confesiunea augustană Bistrița), Vasile Ştopoaie (inspector școlar general) – personalități care au dat greutate și sens momentului, arătând cât de mult înseamnă acest loc pentru comunitatea din Bistrița.
În timpul festivității de inaugurare a Colegiului Național Liviu Rebreanu, au vorbit și cei de la M.I.S Grup, firma de construcții care s-a ocupat cu renovarea clădirii.
Primarul Bistriței a fost și el prezent la acest eveniment, iar în discursul lui a spus ,„Când am preluat mandatul de primar am făcut o promisiune: lucrările de la Liviu vor fi o prioritate, pentru că nu ne permitem să mai avem încă o generație de rebreniști sacrificată, o generație care să nu calce în Liviu și m-am ținut de cuvânt. M-am întâlnit acum câteva luni cu reprezentanții Bisericii Evanghelice, cu părintele Andreas Hartig și cu doamna Kati Borșoș și am stabilit ziua de 12 aprilie, ziua în care va fi inaugurat noul și în același timp vechiul liceu Liviu Rebreanu. Acea zi a sosit!”
,„Valoarea totală a investiției depășește 84 de milioane de lei – un efort financiar susținut în mare parte de Guvernul României prin Ministerul Dezvoltării și Compania Națională de Investiții, dar și de Primăria municipiului Bistrița. Le mulțumesc tuturor celor implicați, domnului vicepreședinte al Camerei Deputaților Daniel Suciu, care în calitate de ministru al dezvoltării la acea vreme a știut și a avut curajul să pună degetul acolo unde a trebuit pentru ca această investiție să demareze, mulțumesc fostei administrații Ovidiu Crețu ca inițiatori ai acestui proiect, le mulțumesc colegilor din Primăria Bistrița care au făcut parte din echipa de implementare a acestui proiect, le mulțumesc reprezentanților Companiei Naționale de Investiții, proiectanților, constructorilor, reprezentanților Bisericii Evanghelice, tuturor celor care au contribuit la acest proiect și nu în ultimul rând celor două doamne director care au condus destinele acestui liceu în această perioadă: doamna Susana Gălățan și Monica Halaszi.”
,„Astăzi, redăm acestei instituții demnitatea care i se cuvine. Astăzi, demonstrăm că respectăm istoria și investim în viitor. Iar viitorul se construiește prin educație de calitate, în condiții demne de excelența pe care o urmărim. Felicit întreaga comunitate a Colegiului Național Liviu Rebreanu și vă doresc să vă bucurați din plin de această nouă etapă. Acum aveți parte de o clădire sigură și pregătită pentru noi generații de succes.”
Deși fostul primar al municipiului Bistrița, Ioan Turc, nu a fost prezent la inaugurarea Colegiului, acesta și-a exprimat entuziasmul față de acest eveniment special și de reușita tuturor celor care au ajutat la realizarea acestui proiect. Acesta a declarat: „,Mă bucur mult pentru că astăzi, după ani de efort, Colegiul Național Liviu Rebreanu a fost redat elevilor, profesorilor și întregii comunități bistrițene. Chiar dacă nu am fost invitat la eveniment, se cuvine să spun câteva lucruri despre amplul efort de restaurare și modernizare a acestei prestigioase instituții de învățământ. Proiectul a fost inițiat în ultimul mandat al Primarului Ovidiu Crețu, lucrările s-au realizat în mandatul meu, iar data inaugurării a fost stabilită de Gabriel Lazany. Finanțarea a fost decisă de guvernul liberal în februarie 2020, prin ministrul dezvoltării de atunci, Ioan Ștefan. Le doresc elevilor și profesorilor să se bucure de această importantă realizare a comunității bistrițene.”
Elevii școlii
Alex Moldovan (X A) și Ioana Emrich (IX G), membri ai clubului de robotică, au stat permanent în curte făcând demonstrații cu robotul creat de echipa lor. ,,Am adus robotul cu care am participat și la competiția națională First Tech Challenge de la Pitești și ne-am jucat cu el atât noi cât și copiii curioși. Am ghidat robotul ca să ia sample-uri și să le pună într-un coș. Astfel am prezentat activitatea clubului nostru, printr-un joc’’, ne-au spus ei doi la finalul evenimentului.
Membri clubului de teatru ArtClub au decis să promoveze clubul lor într-un mod unic și creativ, și anume să joace rolul unor statui. Pictați pe față cu alb, ei au stat nemișcați în fața liceului, lângă statuile cu Liviu Rebreanu și Georg Fischer.
,,Unii nu știau ce e cu noi pentru că încă nu avem vizibilitate ca ArtClub, dar câțiva au înțeles ideea și au făcut poze cu noi. Ideea a fost să promovăm clubul de teatru pentru că ne pregătim de un spectacol în luna mai. Dress code-ul nostru a fost îmbrăcăminte neagră și vopsea albă pe față, plus un balon cu culorile Liviu pictat pe obraz.”, ne-a povestit Alexandra Milea, membră în clubul de teatru.
Odată cu finalizarea discursurilor, imnul colegiului a început să răsune prin toată curtea, iar la primul refren, toți cei care aveau baloane cu heliu galbene și albastre le-au lansat înspre cer, așa cum este tradiția liceului nostru.
Concert Hara
Ziua festivă nu se putea termina altfel decât cu imnul Colegiului Național ,,Liviu Rebreanu’’, așa că trupa Hara și-a făcut apariția pe scenă la ora 18. Elevi, absolvenți, profesori și părinți s-au bucurat de prezența scenică a solistului Flavius Buzilă și a colegilor săi..
Concertul s-a încheiat printr-o horă a publicului pe una dintre cele mai cunoscute piese ale trupei, Muro Shavo. La îndemnul publicului, trupa s-a întors pe scenă și a interpretat pentru o ultimă dată ,,La noi, la Liviu’’.
A fost o seară încărcată de emoții: oamenii se îmbrățișau, se țineau de mâini, râdeau sau plângeau. Odată cu finalizarea concertului, toată lumea a putut sa vorbească sau să facă poze cu trupa Hara.
Concluzie
Ziua inaugurării CNLR a fost mai mult despre comunitatea liceului, despre spiritul de la Liviu, decât despre clădirea în sine. Foste generații de elevi și profesori și-au petrecut timpul povestind despre importanța pe care această școală a avut-o în viețile lor – și sperăm noi și în viețile actualilor și viitorilor elevi.
Credite foto: Sofia Dan