Pentru că se apropie Paștele stau de câteva zile și plănuiesc ce voi face ca să fie niște zile bune. Datorită tradițiilor avem câteva activități care să ne țină ocupați o vreme: vopsim ouă, poate mergem la masă cu rudele, poate mergem la biserică, și așa mai departe.
Dar, cumva, în fiecare an, și de Crăciun, și de Paște, am un sentiment de tristețe pe fundal. Orașul e gol, magazinele sunt închise, prietenii mei sunt cu familiile lor… se simte ca FOMO ( fear of missing out), ca și cum aș petrece eu într-un mod greșit.
Acest subiect este unul delicat – fiecare dintre noi trece prin situații diferite, dar după ce am căutat pe internet care ar putea fi cauzele acestui sentiment de goliciune, am aflat că e ceva mai comun decât credeam. Așa că, oricine ar fi cititorul, o să încerc să acopăr o zonă cât mai mare de explicații și să fac pe oricine citește asta să înțeleagă că e complet normal, așa cum am avut și eu nevoie să înțeleg.
De ce simțim așa?
Fenomenul de ,,Holiday Blues” a început să fie luat în serios în psihologie. După ce studiile au arătat că majoritatea oamenilor devin mai anxioși și stresați în timpul sărbătorilor, au apărut materiale care ne explică de ce ne simțim așa. Raționalizarea sentimentelor respective ne poate face să ne simțim mai puțin singuri și mai puțin ,,delusional”. Așa că iată aici câteva din motivele principale care ne fac să fim triști de sărbători:
Singurătatea și izolarea. Am crescut cu toții cu acest principiu de bază: sărbătorile sunt cu și pentru familie. Dar când intervin diferențele dintre noi și membri familiei noastre, masa de Paște poate deveni mai mult un factor care ne aduce stres decât un moment de relaxare.
Criticile de la cei apropiați nouă sau situațiile tensionate dintre membrii familiei sunt lucruri des întâlnite la evenimente de genul. Acestea ne pot face să ne simțim singuri chiar și când suntem înconjurați de oameni pe care îi iubim.
O soluție care să ne scoată din aceste situații, chiar dacă sunt greu de gestionat, este toleranța. Cred că acesta este cuvântul-cheie când vine vorba de dinamici în familii. Pentru că diferențele dintre noi și persoanele din generații diferite sunt normale, cel mai sănătos lucru de făcut este să fim toleranți unii cu ceilalți.
Chiar dacă nu putem schimba mentalități, și nu e deloc ușor să cerem toleranță din partea celor mai în vârstă, e important să facem lucrurile așa cum trebuie pe partea noastră. E important să nu ne lăsăm ,,abuzați”, așa că trebuie să găsim metode prin care să părăsim discuțiile care ne fac inconfortabili. Și pentru că rămân mici ,,urme” după aceste discuții, să căutăm ajutor pentru a reuși să mergem înainte.
Așteptări nerealiste. Reclame, filme, melodii și cărți setează niște așteptări extrem de înalte pentru noi. Rafturile pline de culori pastel, iepurași și ouă pictate complex expuse cu două-trei săptămâni înainte de Paște ne fac să ne gândim: ,,Wow, ce eveniment vine…cum o să arate…trebuie să mă pregătesc…trebuie să iau cadouri…trebuie să-mi fac programul…”.
Filmele ne arată de când suntem mici cum în ziua de Paște copiii ,,obișnuiți” fac vânătoare de ouă, primesc cadouri de la Iepurașul de Paște și se costumează.
Reclamele portretizează scene de la masa de Paște, cu mese pline de mâncare și de dulciuri, cu copii super fericiți și entuziasmați, cu adulți care râd cu dinții lor perfecți.
Apoi, după două săptămâni în care toată media ne-a arătat ce urmează să trăim, așteptările noastre sunt deja imposibil de atins. Ajungem să ne comparăm cu ce ne-a fost comercializat până atunci, și când lucrurile nu arată la fel ne criticăm pe noi înșine. Avem impresia că ,,doar la noi e așa” și că am dat fail în a sărbători acest eveniment.
În cazul acesta, nu trebuie să uităm de esența zilei respective. Nu trebuie să avem mâncare până în tavan ca să fim mulțumiți de cina în familie, nu trebuie să avem ouă pictate intact sau camere pline de decorațiuni ca să simțim spiritul acestei sărbători, și nu trebuie să materializăm prea mult sărbătoarea respectivă. Da, cadourile sunt drăguțe, îi fac pe cei din jur fericiți, dar și un buchet de flori hand-made aduce entuziasm.
Burnout-ul. Ne vedem mamele sau bunicile fiind super ocupate cu două zile înainte de Paște. Să facă mâncare, curat și tot ce e nevoie ca ziua cea mare să fie perfectă.
Noi poate ne stresăm să facem cadouri perfecte, să nu uităm să scriem cuiva urări sau să ne împărțim timpul astfel încât să nu neglijăm pe nimeni.
Starea asta de agitație ne face mai predispuși la a ajunge la un burnout. Ca să evităm asta, e important să avem grijă de noi și de cei din jur. Îi putem ajuta pe restul la pregătiri și putem să ne oprim atunci când simțim că obosim. Noi suntem cei care ne setăm așteptările, deci revenind la ideea de toleranță, trebuie să fim toleranți și cu noi înșine.
Ce să facem ,,mai bine”?
Pentru fiecare sărbătorile înseamnă altceva. Fie că pentru tine înseamnă familie, prieteni, nostalgie, distracție, cadouri sau planificare, e important să ai grijă de tine.
Deși e normal să ne simțim triști în timpul unei sărbători, ca acest lucru să nu devină overwhelming și o influență prea mare în starea noastră emoțională, e bine să știm exact ce vrem.
Anul acesta vreau ca Paștele meu să fie despre familie și prieteni. Vreau să petrec timp cu familia mea, să aud povești frumoase de la ei, să revăd rude cu care mă întâlnesc rar și să îmi amintesc cu drag de cei din familie care nu mai sunt, dar ar fi foarte fericiți să fie cu noi. Vreau să mă văd cu prietenii mei, să mâncăm, să povestim și să râdem împreună, ca să știe cât înseamnă pentru mine.
Așa că, dacă reușesc să fac aceste lucruri, o să fiu mândră de mine și mulțumită de ziua respectivă. Dacă nu, nu o să mă critic nici pe mine, și nici pe cei din jur. O să fac tot posibilul să am o zi bună. O să mă uit la serialul meu preferat, o să povestesc cu prietenii la telefon, o să mănânc mâncare bună și o să fiu recunoscătoare pentru cât am reușit să fac.
Redacția Modul vă urează un Paște fericit, și vă amintește că nu sunteți singuri. Nu doar în comunitatea școlii noastre, ci peste tot, oriunde ați fi, există persoane care simt ca voi și surse de informare care să vă ajute să vă simțiți mai bine.