Toți cunoaștem oamenii ăștia talentați, cunoscuți pentru operele de artă lăsate în urmă, precum Picasso sau Leonardo DaVinci sau Salvador Dali. Haide totuși să revenim în era noastră și să fim mai interesați de câți oameni talentați există în prezent, chiar români.
Adrian Ghenie, fiul unui dentist din Baia Mare, este un pictor contemporan român. A studiat la Universitatea de Artă și Design din Cluj, de unde și influentele contemporan Europene și post-comuniste din România. În 2005, devine co-fondatorul unei Galerii din Cluj, Plan B, dedicând-o promovării artei contemporane românești internațional. Lucrările lui au atras rapid atenția, el devenind o figură printre artiștii din Europa de Est.
Picturile sale sunt realizate prin tehnici mixte, straturi groase de vopsea, text și tăieturi care creează imaginile tulburătoare, dar captivante. Memoria colectivă, Traume sociale și politice și istoria sunt temele pe care le abordează în munca sa. De exemplu:
· figuri istorice controversate
The Trial – Nicolae Ceaușescu
The look of Evil- Adolf Hitler
· impactul modernității și al globalizării
The Fear Of NOW exhibition
Impossible Body 2
· se inspira din alte lucrări ale artiștilor clasici
The sunflowers in 1937
The Darwin Room
Lucrările lui Ghenie sunt expuse în numeroase muzee și galerii fancy, cum ar fi Tate Modern (Londra), Centre Pompidou (Paris) și Museum of Contemporary Arts (Los Angeles) .
Lucrarea „Unchiul” (The Uncle), realizată de Adrian Ghenie în 2019, a fost vândută pentru 3 milioane de dolari, plasându-l pe locul al doilea în topul celor mai bine vândute opere de artă ultracontemporană. Este singurul artist din Europa continentală care apare în acest clasament.

Cele mai scumpe tablouri ale lui Adrian Ghenie:
1. „The Sunflowers in 1937” (2014)
Unul dintre cele mai celebre tablouri ale lui Ghenie, vândut în 2016 la Sotheby’s pentru 4,53 milioane de lire sterline (circa 5,6 milioane de dolari). Lucrarea reinterpretează stilul lui Van Gogh și vorbește despre fascism și război.
2. „Pie Fight Interior 12” (2014)
Parte din seria „Pie Fight”, acest tablou s-a vândut în 2020 la Christie’s Hong Kong pentru 9,3 milioane de dolari. Ghenie combină în el momente istorice violente cu un umor negru plin de ironie.
1. ,,Nickelodeon” (2008)
Vândut la Christie’s Londra în 2016 pentru 7,1 milioane de lire sterline (aprox. 9 milioane de dolari), „Nickelodeon” este o piesă de referință în cariera lui. Tabloul îmbină istoria cu emoții personale într-un stil super original.
Nu sunt cunoscătoare de arta și până să scriu despre Ghenie nici pe el nu-l știam, dar munca lui te face să te oprești și să te gândești oleacă. Îmi place faptul ca lucrările lui nu sunt doar estetice, sunt pline de substanță, îmbină cultura cu introspecția personală și reușește să redefinească pictura contemporană.