2025. Secolul XXI, mileniul 3. Cum e lumea în care trăim? Ce e de admirat/ ce e de neînțeles/ ce e de blamat în realitatea de aici și de-acum? Ce ne place/ ce ne displace la ea?
Cred că lucrul care îmi place cel mai mult la lumea în care trăim este faptul ca arta e o modalitate de exprimare, adică este un fel special de a ne expune părerile si de a împărtăși diferite emoții și sentimente. Muzica, desenul si arhitectura sunt forme de exprimare importante, iar prin linii și forme reușesc să arăt tot ce gândesc, de la diferite ansambluri care implica creativitate, la funcționalitatea unei clădiri. Un alt lucru care îmi place la lumea în care trăim este accesul la informație si ușurința cu care putem găsi orice avem nevoie. De asemenea, faptul că putem călatori și putem experimenta culturi diferite este un mare plus, de exemplu călătorind pot descoperi diferite cladiri care îmi atrag atenția sau stiluri arhitecturale, învăț despre felul cum oamenii își construiesc spațiul in care vor locui în funcție de resurse, limitări, împrejurimi si cultură. Îmi place și că pot să stau cu prietenii mei, că am acces la muzică (încă mulțumesc pentru Joni Mitchell, Fiona Apple sau Radiohead). Îmi place să mă gândesc la detalii inutile și să îmi fac scenarii in cap. Îmi place sa stau cu pisica mea. Îmi place ca nu sunt despartit de familia mea.
Ce nu îmi place la lumea în care trăiesc este distrugerea masivă cauzată de poluare si de indiferența oamenilor. Îmi displace profund să văd locuri cu mult potențial care suferă de neglijență și sunt victime ale gunoiului aruncat sau a calității slabe a aerului. Un alt lucru care nu îmi place sunt războaiele inutile, în contextul in care trăim, secolul XXI, și încă suntem flămânzi după putere – și în loc să menținem pacea, repetăm iar și iar greșelile din trecut. Un alt lucru pe care îl urăsc este cruzimea oamenilor fata de animale, care poate nu este la același nivel cu un război, dar este un lucru care mă dezgustă. Nu îmi place că sunt atâtea diferențe intre noi, de exemplu un băiat care s-a născut acum 18 ani, în aceeași zi cu mine, nu a avut șansa să fie educat, să fie iubit și să aibă o copilărie normală. De ce nu sunt eu in locul lui sau el in locul meu? Nu îmi place politica. Nu îmi place violența.
(Cătă, clasa a XII-a)
Lucrurile care îmi plac în lumea asta sunt eroii. Oamenii sunt eroi în ochii mei dacă fac lucruri curajoase pentru a-și păstra integritatea, dacă își pun principiile în aplicare și nu rămân doar la a spune că le au.
Un lucru care nu îmi place este ignoranța. Oamenii evită să iasă din zona lor de confort ca să susțină ceva, sau chiar pe ei înșiși – și totuși, o mare parte din evoluția lumii este bazată pe a fi opusul unui om ignorant. Un exemplu de om ignorant, în realitatea de acum, este un om care se (auto)numește ,,apolitic”, așadar cineva care, în numele confortului, refuză să se implice în treburile cetății.
(Bianca, clasa a XI-a)
Pentru mine lumea în care trăim are atât dezavantaje, cât și dezavantaje. Există o mulțime de lucruri care îmi plac și care reușesc să creeze o imagine favorabilă vieții. În opinia mea un avantaj foarte important este faptul că în prezent tehnologia este foarte avansată. Ne este ușor să comunicăm cu oamenii din jur, chiar dacă ei sunt la distanță, iar acest fapt este foarte important pentru mine. Un alt lucru pozitiv îl reprezintă multitudinea de drepturi pe care le putem exercita. Acest lucru nu este universal valabil, însă în majoritatea statelor, inclusiv în România, există drept la educație, vot, liberă exprimare și multe altele. Un alt avantaj este posibilitatea de a călători în alte țări sau de a comunica legat de un anumit domeniu, cum ar fi școala sau domeniul cercetării. Prin proiecte desfășurate în școli care promovează multiculturalitatea, pot apărea multe oportunități pentru elevi, dar și pentru profesori. Și totuși…Printre aceste avantaje apar și lucruri negative. Chiar dacă aminteam mai sus că avem drept la liberă exprimare, există momente când un cuvânt greșit sau o afirmație rostită fără a fi foarte bine calculată, poate să îți creeze probleme. Alte dezavantaje sunt conflictele care apar între persoane. Acestea se numără printre lucrurile care nu îmi plac deloc referitor la lumea în care trăim, deoarece prin intermediul lor lucrurile pot degenera și se produc tabere între diferiți indivizi și diferite clase sociale. Mai mult, ignoranța oamenilor este un lucru negativ. Momentele bune și liniștite pe care le trăim, multitudinea de avantaje, începând cu tehnologia și continuând cu bunăstarea și iluzia unor resurse nelimitate, creează oameni slabi, oameni care gândesc critic tot mai puțin, deci oameni care vor deveni tot mai puțini conștienți de ceea ce li se întâmplă și care vor fi foarte ușor de manipulat.
(Alexandra, clasa a XII-a)
Îmi place că deși suntem diferiți ne ajutăm unii pe alții și suntem solidari, dar mă deranjează conflictele care sunt peste tot în lume la momentul actual și poluarea continuă. Mă sperie cum tehnologia ne izolează în „realități” virtuale, că stăm cu ochii în telefoane în loc să vorbim unii cu alții. Dar am speranță când văd în jurul meu oameni care încă luptă pentru binele comun – e reconfortant să poți lupta împreună cu ceilalți pentru principii.
(Ale, clasa a XI-a)
Nu-mi plac deciziile celorlalți și urăsc și mai tare ipocrizia și lipsa verticalității. Nu-mi plac amfibienii, nu-mi place nici politica. Mereu am crezut că viața e despre feeling.
Îmi place și nu-mi place puterea pe care încă o avem ca indivizi. Oricum, pare că ne aflăm într-o cădere continuă. Și partea nasoală e că nu există buton de rewind.
Cu toate astea, sunt multe lucruri care continuă să-mi placă de 18 ani încoace: îmi place că găsesc portocale la kilogram în aprilie, îmi place că singura mea problemă obișnuia, încă din copilărie, să fie alesul între Pepsi și Cola. Îmi place cafeaua bună și am auzit că și părinții mei vorbesc des despre asta. Îmi plac cumpărăturile spontane și-mi place să mă pierd într-o carte mișto. Și totuși, n-aș vrea să ne pierdem. Îmi place mult să ascult muzică. Îmi place lumea așa cum era sau cum obișnuia să fie.
(Mara, clasa a XII-a)
Părerea mea despre lumea în care trăim este una mixtă. Pe de o parte, sunt recunoscător că trăiesc într-o perioadă relativ sigură, unde nu trebuie să mă lupt pentru supraviețuire așa cum o fac multe alte persoane mai puțin norocoase. Am acces atât la drepturi, cât și la confort și oportunități la care alții doar visează.
Trăim într-o epocă în care ideologii absurde și degenerarea sunt nu doar tolerate, ci promovate și normalizate. Orice absurditate poate fi justificată sub pretextul „libertății de exprimare” sau al “progresului”. Oricine pune la îndoială sau nu este de acord cu aceste aberații este etichetat ca “extremist” sau alți termeni asemănători. În loc să evoluăm spre o viață mai rațională, pare că ne îndreptăm spre un loc unde dorințele și sentimentele individuale sunt un stâlp de ghidare – și ca orice percepție trebuie acceptată și apreciată, indiferent cât de absurdă este.
-presiunea sociala la acceptarea unor concepte absurde
(Filip, clasa a XII-a)
Mie unul îmi place să observ oamenii. Abia aștept să se încălzească și să stau pe o bancă in parc, să observ oamenii. Să-i văd cum se țin de mână, cum se joacă, cum se tachinează, cum fac gesturi mici și își oferă priviri subtile. Îmi place să văd oamenii fiind oameni în adevărata lor natură. Legat de lumea în care trăim, îmi place, istoric vorbind, evoluția speciei noastre. Îmi place momentul în care îmi reamintesc că nu sunt singura persoana de pe pământ; că și alții trec prin experiențe care îi modifică și îi consolidează, care-i urcă sau doboară. Este un moment atât de profund pentru mine si sper ca fiecare om să trăiască sentimentul acesta măcar o dată. Sentimentul apartenenței la specia om. Gândul că nu ești singur. Și că nimic nu e întâmplător. Poate tocmai de aceea îmi place atât de mult unicitatea. Nu e deloc o contradicție, ci tocmai nesfârșita diversitate care ne face unici! Iubesc să văd oameni care ies in evidență prin tot felul de chestii: de la culoarea părului la haine excentrice sau bijuterii trăznite. Îmi place să văd că fiecare are un strop de identitate personală și ceva original de spus.
În schimb, urăsc ipocrizia oamenilor care spun una și fac alta, care susțin și militează pentru anumite lucruri și mai apoi fac opusul. Nu-mi plac conflictele care, deși naturale, nu au nicio rezoluție, care țin mai mult de ton decât de mesaj, in care contează mai mult puterea vocii decât puterea argumentului. O alta chestiune care nu-mi mai place este individualismul. Am fost puși aici împreună, “locuim” împreună, dar nu trăim împreună. Fiecare se concentrează pe el însuși și uită că mai sunt și alții pe lumea asta. Rămânem fără ajutor reciproc, fără încredere, fără esența care ne face pe noi oameni. (Dorian, clasa a XII-a)
Cred cu tărie ca trăim în cea mai prosperă perioada de pană acum, nicicând in istorie nu ne-a fost mai bine decât astăzi. Chiar dacă sunt războaie, foamete, boli etc, tot e mult mai bine ca în trecut.
Pe de o parte niște beneficii ale lumii noastre sunt:
1. Libertatea uriașă pe care o avem astăzi.
2. Accesul la aproape orice informație la doar un click distanță.
3. Accesul la vaccinuri, medicamente și tratamente medicale complexe.
Pe de altă parte, niște dezavantaje ale lumii actuale ar fi:
1. Corupția masiva din guvern și celelalte instituții ale statului.
2. Inconștiență, ignoranță și alte probleme generate de evoluția societății (paradoxul progresului)
3. Frica produsă de invenția armelor nucleare și posibila ivire a unui al treilea război mondial.
In concluzie, lumea în care trăim nu este perfectă, la fel și oamenii care trăiesc in ea, dar asta se poate schimba. Dacă fiecare dintre noi este mai bun câte un pic în fiecare zi, lumea va fi un loc mai bun.
(Mircea, clasa a XII-a)Lumea in care trăim îmi oferă cel mult mixed feelings. Pe de o parte, apreciez extrem de mult avansurile in tehnologie, accesul extrem de rapid si lipsit de efort la informatie de care beneficiem si generatia noua de tineri, nascuti dupa anul 2000, care pare mai pregatita ca niciodata sa-si apere drepturile si libertatile. Toate aceste elemente s-au materializat intr-o lume in care importanta dreptului la libera exprimare este la apogeul ei, iar accesul rapid la informatii a ajutat la o educatie mult mai rapida si accesibila pentru mase. INSA, si nu degeaba scriu acest insa cu majuscule, in ultima perioada, lumea parca s-a intors pe dos dintr-o data. Valul extremist a acaparat Europa intr-o masura comparabila cu cea din anii 30′, autosuficienta este mai glorificata ca niciodata, iar gradul de adevar al informatiilor aparute in mediul public a ajuns sa fie contestat, indiferent daca acesta provine din surse de inalta incredere sau de la televiziuni manipulatoare care fac mai multa vrajba in societate decat bine pentru telespectatorii lor. Astfel, toate avantajele mentionate de mine la inceput par sa fii venit cu niste dezavantaje uriase, pe care aproape orice persoana le resimte sau le va resimti din plin. De aceea, desi ma bucura extrem de tare toate avansurile pe care lumea le-a facut in ultimul secol, sunt ,in aceeasi masura, ingrijorat pentru viitorul meu si al societatii in care traiesc eu, alaturi de cei dragi mie, ce pare extrem de imprevizibil si tulbure.
(Cătălin, clasa a XII-a)
În opinia mea, în lumea în care trăim, există multe lucruri care ne pot inspira sau ne pot deranja. De exemplu, îmi place progresul tehnologic, care ne ușurează viața, diversitatea culturală, ce ne oferă ocazia de a învăța unii de la alții, natura, care ne oferă locuri de vis, accesul la educație, ce deschide oportunități, și solidaritatea umană, care se vede în momente de criză globală, dar și inovațiile în medicină, care salvează vieți. Pe de altă parte, nu îmi plac poluarea, care distruge mediul, inegalitățile sociale, ce condamnă pe unii la sărăcie, conflictele armate, care distrug vieți nevinovate si aduc suferință si dezinformarea, care manipulează oamenii.
Există multe aspecte care ar trebui să se îmbunătățească pentru a crea un viitor mai bun cum ar fi educația: să fie garantată pentru toți indiferent de statul pe care îl au; protecția mediului pentru protejare și combaterea schimburilor climatice și pentru poluare, dar și empatia între diferite culturi pentru a reduce conflictele și pentru a trai în armonie.
(Laura, clasa a XII-a)
Lumea în care ne aflăm în momentul de față pare că merge într-un sens negativ care duce la durere și suferință pentru mase și la belșug pentru top 1% bogați. Sunt de părere că trăim vremuri grele care vor deveni mult mai grele și din care va fi greu să ne ridicăm.
Ce nu-mi place în lumea de azi?
1. Corupția, chiar dacă a exista mereu, acum devine un obicei acceptat și pe față.
2. Nepotismele devin o normalitate și pare ca lumea se obișnuiește cu asta în loc să schimbe lucrurile.
3. Mișcările de ură și subminare asupra unor comunității duc la o divizare și mai mare și la trai în frică.
Ce îmi place:
1. Există oameni care prin arta creează mișcări de rezistență care pot inspira.
2. Există șanse să ne întoarcem pe un drum al armoniei si al acceptării.
3. Există oameni care, în ciuda amenințărilor, continuă să și spună punctul de vedere și să lupte pentru cauzele în care cred.
(Roberto, clasa a XII-a)
Lumea în care trăim este un loc complex, plin de contraste. Pe de o parte, există frumusețe, progres și oportunități, iar pe de altă parte, ne confruntăm cu probleme care afectează societatea și mediul înconjurător. Lumea are atât aspecte de admirat, cât și aspecte care necesită schimbare. Unul dintre cele mai impresionante lucruri este diversitatea. Oamenii din întreaga lume au culturi, idei și stiluri de viață diferite, ceea ce face existența mai interesantă și mai bogată. De asemenea, progresul tehnologic a schimbat fundamental viața omului, oferind soluții care îmbunătățesc sănătatea, comunicarea și accesul la informație. În plus, natura rămâne o sursă inepuizabilă de frumusețe și echilibru, oferind peisaje spectaculoase și resurse esențiale pentru viață. Totuși, lumea nu este perfectă. Inegalitatea rămâne o problemă majoră, deoarece nu toți oamenii au aceleași șanse și resurse. Degradarea mediului este un alt aspect îngrijorător, deoarece poluarea și schimbările climatice afectează planeta și viitorul generațiilor următoare. În plus, conflictele și violența continuă să fie o realitate în multe regiuni, punând în pericol stabilitatea și siguranța oamenilor. În concluzie, lumea în care trăim este un amestec de frumusețe și imperfecțiune. Deși există multe aspecte care ne inspiră, este important să fim conștienți de problemele existente și să contribuim la un viitor mai bun.
(Ingrid, clasa a XII-a)