Primul Atelier de jurnalism de la Colegiul Național Liviu Rebreanu a avut loc pe 10 aprilie 2025. Invitata redacției Modul a fost Ioana Bradea, jurnalistă la Bistrițeanul.ro, care le-a vorbit elevilor despre ce înseamnă munca într-o redacție, cum se scrie o știre și ce înseamnă să fii corect în meseria de jurnalist. Discuția a fost una deschisă și interactivă, cu multe întrebări din partea elevilor și exemple concrete din experiența Ioanei. Atelierele de jurnalism vor continua până la finalul anului școlar, urmând să aibă loc de două ori pe lună. La fiecare întâlnire elevii interesați de acest domeniu vor avea posibilitatea să discute cu ziariști profesioniști despre tehnici de scriere, despre munca de teren și cea din redacție, despre noile provocări ale jurnalismului în lumea contemporană.
În data de 12 aprilie 2025, opt elevi de la CNLR, au fost premiați în cadrul concursului ,,ElectroCamp”, organizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Inginerie Electrică și Robotelier. Emilia Cupșa și Emanuel Bosi din clasa a XI-a B au luat locul trei la categoria avansați. Darius Apăvăloaei (XI B), Mihail Onita (X B), Andreea Armașu (IX B), Robert Kiraly (IX B), Bogdan Țifrea (IX A) și Luca Doroftese (IX A), au fost premiați cu mențiune.
Aceștia pot folosi diplomele obținute pentru a fi admiși la Facultatea de Inginerie Electrică din Cluj fără a mai da admitere.
,,La un training de o zi, în urmă cu două săptămâni, studenții voluntari ne-au învățat cum să folosim un Kit Arduino, un kit cu componente robotice, și să programăm robotul în limbajul cu același nume. În 12 aprilie am construit și programat un robot autonom care avea scopul de a parcurge un labirint. Acesta se folosea de niște senzori pentru a urmări linia neagră și a ajunge la finalul traseului.”, a declarat Darius Apăvăloaei despre experință.
Amalia Sasu, elevă în clasa a IX-a A, profil mate-info, a obținut MEDALIA DE BRONZ la etapa națională a Olimpiadei de matematică, care a avut loc în Botoșani. Susținută de profesoara sa – Iuliana Chilom, Amalia a demonstrat seriozitatea, implicarea și loialitatea față de Colegiul Național Liviu Rebreanu prin aducerea acasă a unui rezultat senzațional.
Sofia Ana Ciuruș, elevă în clasa a XI-a C, a obținut un rezultat fantastic la etapa județeană a ONSS ramura sportivă ȘAH și a reprezentat liceul la etapa națională, care a avut loc în Bacău.
Andrei Batîș și Andrei Niț-Cioată, doi elevi în clasa a IX-a B, s-au calificat la etapa națională a Olimpiadei de Creativitate Ștințifiică, cu ajutorul profesoarei Lucia Gherman.
- Sportul școlar continuă să fie o sursă de mândrie pentru Liceul Liviu Rebreanu. Echipele de volei feminin și masculin, coordonate de doamna profesoară Rodica Someșan, au obținut două premii I la etapa județeană, învingând echipe de tradiție la acest sport cum sunt echipele LPS. În etapa zonală echipa de volei masculin a școlii s-a clasat pe locul 4.
Competiția zonală a fetelor va avea loc abia în luna mai.
“A fost o competiție grea. Ne-am antrenat mult și a ieșit destul de bine.” A declarat după etapa zonală voleibalistul Tudor Hordoan.
La fete, echipa a fost alcătuită din: Clara Sighiartău (cls. XII C), Noemi Sighiartău (cls. VII A), Sara Pop (cls. IX C), Rucsandra Lup (cls. IX F), Raisa Gagea (cls. XII A), Raisa Marin (cls. XII A), Ariana Siro (cls. X C), Iulia Dascalul (cls. X C), Sara Mureșan (cls. X B) și Ecaterina Miron (cls. IX A).
La băieți, echipa a fost formată din: Noris Gabriel Vacar (cls. X D), Alexandru Brehar (cls. X A), Adelin Daniel Manolache (cls. X A), Tudor Hordoan (cls. X C), Stefan Cristian Chioran (cls. X C), Mihai Andrei Călina (cls. X E), Lukas Daniel Ros (cls. X B), Razvan Ioan Mândru (cls. X C), Dragoș Ioan Păun (cls. X D) și David Cătinean (cls. IX H).
- Un alt succes remarcabil a fost obținut de elevele Gabriela Kosztenik și Ana Maria Bumbu, care au câștigat locurile II și III la etapa județeană de tenis de masă, avându-l ca profesor coordonator pe Teodor Zbîncă.
- Veste excelentă de la Aswan Southern Film Festival (Egipt): Alex Mocanu din clasa a XI A, Voica Dana și Senatovici Cătălin din clasa XI E, au fost selectați să participe la acest prestigios festival de filmmaking. Aceștia au participat anul trecut la atelierele de scriptwriting/scriere de scenarii organizate de Silverscreen Film School, unde, sub îndrumarea lui Gabriel Gheorghe, au participat la workshopuri legate de tehnici de scriere si structura unui scenariu. Videourile realizate de ei că urmare a participării la aceste ateliere au fost selectate de către un juriu de specialiști în domeniul cinematografiei.

- În luna februarie a.c. a avut loc un eveniment important pentru comunitatea CNLR: The Bright Future 4U. Sculptează-ți viitorul! O activitate a clubului SmartAct (Impact), club coordonat de doamnele profesoare Rodica Arapu și Georgiana Marti. Costruită pe baza metodei cafeneaua publică, activitatea a fost un dialog activ despre profesii și oportunități, desfășurat pe centre de interes (juridic, antreprenoriat, apărare, poliție, educație, arte, medicină-farmacie etc.), elevii putând intra într-un dialog direct și eficient cu antreprenori, medici, sportivi, avocați etc.
- Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița: a primit acreditare Erasmus+. Acreditarea Erasmus+ reprezintă instrumentul prin care CNLR poate participa într-un mod continuu în cadrul programului Erasmus+ 2021-2027 și primește anual acces simplificat la finanțare în cadrul Acțiunii-cheie 1, proiecte de mobilitate.
- În cadrul competiției regionale FIRST Tech Challenge Romania, regionala NORD #2 Cluj (FTC North Romania League Tournament), echipa de la Bolts and Gears, formată din Luca Alexandra Bianca (9H), Moldovan Alexandru Bogdan (10A), Armașu Andreea (9B), Sîrb Ariana (10C), Baba Catalin (9B), Ciurdaș Alexandra (12A), Morari Cosmin (9G), Apavaloaei Darius (11B), Dorofteese Luca (9A), Bosi Emanuel (11B), Cupșa Emilia (11B), Moldovan Fabiana (12D), Bâldea Matei (9B), Onița Mihai (10B), Ionescu Darius (10G), Kiraly Robert (9B), Mihăilă Darius (9B), Babuțan Vlad (11B), Țifrea Bogdan (9A), Dănilă Ana Elena (10D), având coordonatori Onița Andrei, Bradea Ion, Griga Violeta a reușit să se califice la etapa națională.
- În aceeași competiție regională de robotică de la Cluj, echipa Bolts and Gears de la Colegiul Național Liviu Rebreanu a obținut premiul ,,Connect award 2nd place” – premiu pentru echipele care creează conexiuni puternice între cunoștințele din domeniul STEM și comunitate.
- În cadrul etapei județene ONSS-tenis de masă, elevele noastre Gabriela Kosztenik și Ana Maria Bumbu, coordonate de profesorul Teodor Zbâncă, au obținut premiul al II-lea și al III-lea.
- CNLR a obținut statutul de Gold Preparation Centre Cambridge, statut care reconfirmă că școala noastră este un centru eficient de pregătire și evaluare a elevilor.

- Ariana Sîrb, elevă în clasa a X-a C, a obținut o bursă integrală pentru un an în USA, în anul școlar 2025-2026, în cadrul programului „Future Leaders Exchange Program” (FLEX), al American Council. Vestea este cu atât mai bună cu cât s-au acordat doar 30 de burse elevilor români pentru anul școlar viitor.
- În perioada 21-24 februarie a.c., la Suceava, s-a desfășurat cea de a XLIV-a Adunare Generală a Consiliului Național al Elevilor. Din partea Consiliului Județean al Elevilor Bistrița-Năsăud au participat Alexandra-Florina Gherasim, în calitate de președinte al CJE BN, vicepreședinte al CȘE CNLR și Alin Ștefan Saicu, vicepreședinte al CJE BN, președinte al CȘE CNLR.
- Elevii Sara Damian, Raul Groza, Andrei Măgherușan și Antoniu Marica Marc, din clasa a VIII-a B, de la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița au concurat alături de 166 de proiecte și au obținut locul al II-lea la etapa națională a concursului ,,Skills Upload Jr Challenge”, sprijinit de Fundația Vodafone. Coordonați de prof. Petra Baciu, au realizat un prototip de seră care se adresează atât mediului rural cât și mediului urban prin conceptele de grădină comunitară și ,,Comoara de pe terasă”.
- În 21 februarie, de Ziua Internațională a limbii materne, Clubul de scriere creativă ArtClub a organizat o expoziție-lectură cu poeme scrise de elevi ai CNLR special pentru acest eveniment. Poemele-tablouri pot fi văzute/citite la etajul I, corp B până în 20 martie.
