Odată ce am ales un profil uman, cu toate că aveam medie de profil real, toată lumea m a întrebat “De ce?” “Păi tu ești deștept!”, astfel am început să realizez că numai cu un student la medicină sau drept sau IT se va mândri bunica mea in fața blocului. De medici si de avocați avem nevoie, dar ce se întâmplă când vor fi prea mulți IT-iști pe lume?
“Știi că actorii mor de foame, nu?” Păi și cu IT-iștii care nu își găsesc job-uri într-o piață de muncă deja suprapopulată și cu riscul de a muri din cauza inteligenței artificiale, cum rămâne?
“Ai venit la profilul ăsta ca să ce?”
“Vrei sa dai la drept, nu? E cam singura meserie bănoasă de la profilul tău.” Bănoasă ca bănoasă, dar ce fac cu banii când o sa fiu entuziasmat în fiecare zi să ajung acasă după multe ore de făcut ceva nepotrivit pentru mine, când o să mă duc cu silă la servici si când o să urăsc fiecare clipă a existenței mele? Măcar e bănoasă.
Visez să îmi urmez visurile
Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o în anii de liceu a fost să îmi urmez visurile. Știu ca sună clișeic, dar este adevărat. Fiind la un profil ușor, am timp să mă focusez pe mine, să mă cunosc, să experimentez și să trăiesc înafara vieții academice, sperând ca la un moment dat să îmi urmez visurile.
De mic mi-a zis mama că mă voi face actor. Mă prefăceam că leșin și că aveam vocea groasă. Niciodată nu și-a pus problema totuși că voi alege o carieră în domeniul artistic. Alegerea unui domeniu artistic în societatea din ziua de azi este grea, mai ales in țara in care trăim.
O țara cu oameni care aleg sa meargă la filme de duzină, făcute de aceași oameni și presărate cu aceleași trei glume, în defavoarea unui film care ar putea provoca publicului emoții adevărate. O țară unde facilitățiile culturale rămân fără finanțări, o țară fără teatre și (în general) o țară plină de oameni neinformați. Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) a lansat în 12 noiembrie anul acesta Barometrul de Consum Cultural 2023. Comunități de consum în contextul schimbărilor societale, cel mai amplu studiu la nivel național care măsoară practicile consumatorilor de cultură. Conform Barometrului, doar 34% dintre respondenți au mers la cinematograf cel puțin odată in 2023, dintre care doar 10% pot fi considerați consumatori fideli de filme la cinematograf, iar 14% dintre respondenți au vizionat un film la un festival.